Adres

Gieterijstraat 3, 8700 Tielt

Telefoon

0472 74 98 57

Fasciatherapie methode John Barnes

MyoFasciale Release therapie (MFR)

Wat is Fasciatherapie of Myofasciale Release therapie?!

Pijn hebben is lastig en kan het dagelijkse leven serieus hinderen. Met MFR fasciatherapie behandel ik op een rustige en doeltreffende manier pijn die zijn oorzaak vindt in het bindweefsel van de spieren en hun omgeving.

Myofasciale Release therapie is een veilige en zeer doeltreffende techniek. Met mijn handen oefen ik een zachte en heel gerichte druk uit op het bindweefsel in het probleemgebied en houd deze kracht zolang aan tot er een duidelijk ontspanning optreedt. Meestal gaat dit gepaard met een onmiddellijke en duidelijke afname van de pijn, ook bewegen voelt meteen vrijer aan.

Wat is fascie?

“Fascie” is het bindweefsel waarmee heel het lichaam doorweven is.  Fascie omgeeft alle structuren van het lichaam en hecht er ook aan vast. “Myofascia” verwijst naar het bindweefsel in en rond de spieren.

In normale gezonde toestand is de fascie ontspannen en heeft ze de mogelijkheid om te strekken en te bewegen zonder beperking. Gezonde fascie laat ook vlot beweging toe tussen aanliggende weefsels, zoals spieren ten opzichte van elkaar of ten opzichte van botten, gewrichten, bloedvaten of zenuwen. 

Na een fysiek trauma zoals een val, auto-ongeluk, whiplash of operatie komt de fascie onder spanning te staan en verliest ze haar soepelheid.  Als die spanning te hoog oploopt, dan wordt de fascie een belangrijke bron van pijn.   

 • Begrensd gebied na operatie

Pijn met oorsprong in de myofasciale weefsels kan soms beperkt blijven tot een begrensd gebied. Na een totale knieprothese operatie bijvoorbeeld, kan de aanhoudende pijnlijke spanning in de spierbindweefsels rondom de knie een vlot functioneel herstel verhinderen.

 • Lage rug of nek-schouder regio

Aanhoudende myofasciale spanning en pijn speelt duidelijk een belangrijke rol bij twee heel vaak voorkomende aandoeningen: chronische lage rugpijn en nek-schouder spanningspijn of trapeziussyndroom.

 • Myofasciale triggerpunten

Wanneer de spanning in het spierbindweefsel zich heel plaatselijk opstapelt, spreken we van myofasciale triggerpunten of spierknopen. Deze kunnen een bron zijn van pijn die zich verspreidt over een behoorlijk ruim gebied. Hierbij kan dry needling of ‘droog naalden’ een waardevolle behandeloptie zijn. Met een acupunctuurnaald en met de passende techniek ontspan en ontwar ik heel gericht de spierknoop.  Het resultaat is direct merkbaar: een ontspannen gevoel en duidelijk minder pijn bij aanraking.

 • Fibromyalgie

Myofasciale pijn kan zich ook heel wijdverspreid voordoen. Dit is het geval bij fibromyalgie, een aandoening waarbij je last hebt van langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsel.

Jij kent je lichaam het best. Daarom luister ik eerst naar jouw verhaal. Waar heb je pijn? Wat zijn je klachten? Hoe lang heb je die reeds? Wat is eerder geprobeerd om tot een oplossing te komen en met welk resultaat?

Als myofasciaal therapeut gebruik ik ook mijn handen om aandachtig te ‘luisteren’ naar wat zich in je lichaam voordoet.  Ik selecteer de juiste behandeltechniek en kom tot resultaten door de heel gerichte toepassing ervan. 

Klassieke kinesitherapie en oefentherapie helpen vaak niet (voldoende)

Klassieke kinesitherapie en oefentherapie helpen vaak niet of onvoldoende om de overmatige spanning in het myofasciale netwerk te verminderen. Dat is de reden waarom zoveel patiënten bij een klassieke aanpak slechts tijdelijke resultaten hebben en nooit echt beter lijken te worden.

Myofasciale Release: terugkeer naar de histologie of weefselleer

Myofasciale Release richt zich heel specifiek op het beïnvloeden van de histologische processen van het spierbindweefsel. Het lichaam is op weefselniveau altijd in beweging, en verandert voortdurend.  Dit merk je duidelijk wanneer je naar een foto van jezelf van 10 jaar geleden kijkt.

De basisprincipes van de myofasciale release methode John Barnes

Kracht, richting en tijd

Hoe en op welke manier de weefsels veranderen, hangt af van vele elementen. Een van deze elementen is kracht. De kracht die de weefsels “voelen”, dicteert hoe zij zich ontwikkelen. Richting is een van de belangrijkste variabele van deze kracht. John Barnes stelt daarnaast dat het element tijd (meerdere minuten) van doorslaggevend belang is. Immers, pas na enkele minuten komen er in het weefsel boodschappermolecules vrij die ontstekingsremmend werken en de genezing bevorderen.

Dit is wat ik leerde van John Barnes

"Plaats je handen op de te behandelen zone, druk zacht tot je de juiste diepte en weefsellaag bereikt. Blijf op de juiste diepte en plaats een afschuifkracht op het spierbindweefsel tot je een barrière ontmoet. Hou die kracht en richting ten minste 5 minuten aan tot je voelt dat de fascia ‘loslaat’ en begint mee te geven. Volg het weefsel tot aan de volgende barrière. Als je voelt dat het weefsel niet langer loslaat en geen extra beweging toelaat, bouw dan rustig de druk en afschuifkracht af en neem de handen weg."

Voor welke klachten kies ik best voor MFR methode John Barnes ?

 • Chronische lage rugpijn
 • Spanningshoofdpijn
 • Trapeziussyndroom
 • Drukpijnlijk postoperatief littekenweefsel o.a. na keizersnede
 • Gewrichtspijnen als gevolg van verhoogde spanning in de omliggende spieren
 • Gebied rondom een geopereerd gewricht ( knie, schouder, .. )
 • Fibromyalgie

Een afspraak maken voor myofasciale release therapie?

Boek meteen je afspraak, of bel ons voor meer informatie.

Bekijk ook onze overige specialisaties

Dry needling

Dry needling

een behandelmethode voor pijn veroorzaakt door een te hoge spanning van de spieren en hun bindweefsels

Medische Pilates

Medische Pilates

een mind-body oefenmethode voor betere lichaamscontrole, soepele spieren, gewrichten en bewegingsbereiken

Mobilizing Awareness

Mobilizing Awareness

rustig en bewust bewegen om zo weer een optimaal beweegpatroon te creëren

Binnenkort kan je online je afspraak boeken op onze website. Tot dan kan je ons best tijdens de praktijkuren bellen om rechtstreeks je behandeling in te plannen. 

Bel Bart: 051 40 36 31

Bel Dieter: 0472 74 98 57