Pilates is een mind-body oefenmethode die maximale lichaamscontrole, soepele spieren en gewrichten en vooral bruikbare bewegingsbereiken ontwikkelt. Medische pilates respecteert de wijze van oefenen die Joseph Pilates creëerde, terwijl het ook een hedendaags begrip van biomechanica, anatomie, bewegingsleer en revalidatie integreert.
Medische pilates daagt zowel de geest als het lichaam uit om in dieper contact te komen met het eigen lichaam en zo “van binnen uit” de bewegingsoefening uit te voeren. Medische pilates leert je op een goede manier te bewegen en dit binnen de grenzen van wat je lichaam op dat moment aankan. Als je harder gaat trainen, zal de kwaliteit van je beweging eronder gaan lijden. Blijf dus vooral binnen je eigen veilige grenzen. Je zult merken dat die grenzen langzaam gaan verschuiven en dat je fysieke prestatievermogen vanzelf verhoogt.
Op een correcte, voor het lichaam natuurlijke en optimale, manier bewegen en oefenen werkt écht en is ook veilig. Om die redenen gebruik ik graag medische pilates bij mijn patiënten.
Joseph Pilates ( Mönchengladbach, 9 december 1883 – New York, 9 oktober 1967 ) was de bedenker van de (naar hem genoemde) pilates oefenmethode. Als kind en in zijn jonge jaren had hij nogal wat gezondheidsproblemen (astma, rachitis en jeugdreuma) en experimenteerde hij met verschillende sporten en vormen van lichamelijke oefeningen om die te verhelpen.
Beetje bij beetje ontwikkelde hij op een geheel eigen manier en vanuit zijn persoonlijke ervaring zijn “Contrology methode”. Zijn focus lag op het aanleren van een correcte ademhaling, het bewust gebruiken van de geest om de spieren te controleren en het opnieuw leren bewegen op een voor het lichaam natuurlijke wijze. Veel aandacht gaat naar het verbeteren van de uithouding van de diepe romp- en buikspieren, die helpen het lichaam in balans te houden en steun bieden aan de wervelkolom. Daarnaast wordt gericht geoefend op het verruimen en behouden van een gecontroleerde beweeglijkheid van de schouders en heupen en van de andere gewrichten van de ledematen.
Omstreeks 1925 emigreerde Joseph Pilates naar Amerika en opende hij in New York zijn “lichaamsverbetering studio”. Zijn cliënten, voornamelijk geblesseerde dansers en artiesten, kwamen via mond-tot-mond reclame naar hem omwille van zijn ‘wonderen verrichtende’ oefeningen.
Pilates leerde ons dat verandering gebeurt door beweging en dat de juiste beweging geneest. Niet zonder reden beklemtoonde Pilates: “Concentreer je op de juiste beweging (uitvoering) bij elke oefening, anders doe je ze verkeerd en verlies je alle gezondmakende voordelen”.
Joseph Pilates was uitermate geïnteresseerd in het bevorderen, herstellen en behouden van ieders gezondheid. Hij creëerde zijn “Contrology methode” als een “volledige coördinatie van lichaam, geest en ziel”, met in die tijd heel vooruitstrevende ideeën.
Joseph Pilates was ervan overtuigd dat lichaam, geest en ziel één dynamische geheel vormen, en dus onderling nauw verbonden zijn. Hij benadrukt daarbij verschillende aspecten:
“Voordat men echt voordeel kan halen uit lichamelijke oefeningen, moet men eerst goed leren ademen.”
“De man (mens) die verstandig omgaat met zijn voeding, zijn slaapgewoonten en de juiste oefeningen doet, gebruikt zonder enige twijfel de allerbeste preventieve medicijnen die de natuur zo vrij en overvloedig ter beschikking stelt.”
“Bovendien is zo’n lichaam, bevrijd van nerveuze spanning en oververmoeidheid de ideale schuilplaats… voor een evenwichtige geest die altijd in staat is om alle complexe problemen van het moderne leven met succes aan te pakken.”
Joseph Pilates geloofde dat het moderne leven met zijn steeds hogere levenstempo onze gezondheid ondermijnt. Het is volgens hem van vitaal belang om de mentale en emotionele druk (stress) en de lichamelijke vermoeidheid te verminderen.
Sinds het begin van deze eeuw wordt de pilates oefenmethode wereldwijd meer en meer toegepast binnen de kinesitherapie en revalidatie. Er is inmiddels overtuigend wetenschappelijk bewijs dat pilates heel wat gunstige effecten kan teweegbrengen.
Pilates is een prima methode om je ademhaling te verbeteren, je rompstabiliteit te ontwikkelen en je hele lichaam leniger en sterker te maken. Met een weloverwogen selectie van pilates basisoefeningen, aangevuld met aangepaste specifieke oefeningen, legt medische pilates de nadruk op waar jij het meeste baat bij hebt. Medische pilates focust op het proces, niet op het resultaat. De klemtoon ligt op het verbeteren van de manier waarop de bewegingen tot stand komen. Op een goede manier bewegen en oefenen werkt écht.
Door de mentale betrokkenheid vergroot je ook jouw lichaamsbewustzijn, wat resulteert in verschillende positieve effecten
Binnen de kinesitherapeutische setting combineren wij kinesitherapeutische behandelingen (waaronder manuele therapie en myofasciale release therapie) met oefeningen uit de medische pilates.
Voor wie, ondanks lichamelijke klachten, toch pilates wil leren en beoefenen is medische pilates is de ideale opstap. Je leert je lichaam beter kennen en raakt ook reeds vertrouwd met een aantal basisoefeningen en -principes, waardoor je gemakkelijker en veilig kan instromen in de groepslessen.
Daar kan je op een budgetvriendelijke manier je herstel behouden en/of uitdiepen en versterken (pilates als nazorg) en tegelijk nieuwe lichamelijke klachten voorkomen.
Boek meteen je afspraak, of bel ons voor meer informatie.
een uitgebreid gamma aan nauwkeurige technieken om het functioneren van de gewrichten te verbeteren
zachte en heel gerichte druk uitoefenen op het bindweefsel om pijn te verlichten
een behandelmethode voor pijn veroorzaakt door een te hoge spanning van de spieren en hun bindweefsels
rustig en bewust bewegen om zo weer een optimaal beweegpatroon te creëren
Enkel op afspraak
© 2022 Kinepraktijk De Gieterij – Privacybeleid
Binnenkort kan je online je afspraak boeken op onze website. Tot dan kan je ons best tijdens de praktijkuren bellen om rechtstreeks je behandeling in te plannen.
Bel Bart: 051 40 36 31
Bel Dieter: 0472 74 98 57