Adres

Gieterijstraat 3, 8700 Tielt

Telefoon

0472 74 98 57

Mobilizing Awareness®

Sensomotorische reëducatie

Wat is Mobilizing Awareness® - sensomotorische reëducatie?

Mobilizing Awareness® is een behandel- en oefenmethode. Ze is ontwikkeld door Servaas Mes. Hij baseerde zich op het werk van Frederick Matthias Alexander, Joseph Pilates, Moshe Feldenkrais en Thomas Hanna.  Bij Mobilizing Awareness® ga je met aandacht bewegen. Je beweegt rustig en bewust en creëert zo weer een optimaal beweegpatroon.

Chronische spierverkramping en verlies aan lichaamsgevoel

Bij een lichamelijke kwetsuur reageert ons lichaam automatisch en onmiddellijk met het aanspannen van de spieren. Met die beschermingsreactie zet het lichaam zich schrap om zich te verdedigen tegen verdere beschadiging en pijn. Dat is oké… voor zolang dit nodig is.

Echter, wanneer het trauma voorbij is en de kwetsuur (grotendeels) is geheeld, ‘vergeet’ het lichaam soms om de spieren vervolgens weer te ontspannen. De knop van de natuurlijke beschermingsreflex blijft op ‘aan’ staan. Die chronische spierverkramping kost onnodige energie en kan leiden tot vermoeidheid.  

Een ander ongewenst neveneffect is dat het lichaam hierdoor op de langere duur lijkt te zijn vergeten hoe het is om te functioneren onder normale omstandigheden. In vaktermen spreekt men dan over sensomotorische amnesie. Het resultaat van dit ‘geheugenverlies’ is dat ons lichaamsgevoel is verminderd en dat we inboeten aan bewegingsmogelijkheden.

Bewust bewegen en oplettend gewaar zijn

Belangrijk is te begrijpen dat die beschermingsreactie niet plaatsvindt in onze bewuste, denkende hersenen. Chronische spierverkramping en het ‘geheugenverlies’, daar kies je niet voor. Zij overkomen je. Evenmin kan je die zaken even weg denken.

Maar nog belangrijker is dat deze spierverkramping en het geheugenverlies omkeerbaar zijn door sensomotorische reëducatie.   De behandeling met Mobilizing Awareness® is er op gericht de verbindingen tussen de hersenen en de spieren als het ware weer wakker te schudden. Je gebruikt je brein samen met je aandacht om weer controle te krijgen over de ‘vergeten’ spieren. Je leert weer voelen dat je de juiste spieren gebruikt op het juiste moment. Je lichaamsgevoel verbetert en je leert weer op een ontspannen, efficiënte manier bewegen en ademen.

Pandiculeren

Een bijzondere behandeltechniek binnen Mobilizing Awareness® is het pandiculeren. Samen met de therapeut ga je heel bewust spieren korter maken (samentrekken) en vervolgens geleidelijk en gecontroleerd langer laten worden (‘lengte geven’). De therapeut geeft hierbij heel gericht een lichte weerstand.

Wanneer kiezen voor voor Mobilizing Awareness?

Door pijn en stijfheid kan het gevoel van wat er gebeurt in je gewrichten, of welke spieren er aan het werk zijn terwijl je beweegt, verstoord zijn geraakt. Als je ervaart dat je er niet in slaagt je spieren te ontspannen, of dat je last hebt van chronische en pijnlijke spierverkramping, dan kan Mobilizing Awareness® je helpen.

Een afspraak maken voor Mobilizing Awareness® - sensomotorische reëducatie?

Boek meteen je afspraak, of bel ons voor meer informatie.

Bekijk ook onze overige specialisaties

Manuele therapie IFOMPT

Manuele therapie IFOMPT

een uitgebreid gamma aan nauwkeurige technieken om het functioneren van de gewrichten te verbeteren

MyoFasciale Release therapie

MyoFasciale Release therapie

zachte en heel gerichte druk uitoefenen op het bindweefsel om pijn te verlichten

Dry needling

Dry needling

een behandelmethode voor pijn veroorzaakt door een te hoge spanning van de spieren en hun bindweefsels

Medische Pilates

Medische Pilates

een mind-body oefenmethode voor betere lichaamscontrole, soepele spieren, gewrichten en bewegingsbereiken

Binnenkort kan je online je afspraak boeken op onze website. Tot dan kan je ons best tijdens de praktijkuren bellen om rechtstreeks je behandeling in te plannen. 

Bel Bart: 051 40 36 31

Bel Dieter: 0472 74 98 57